juliahanstrom

Glutenfria piroger med spenat-, fetaost- och russinfyllning

Vegetarisk måndag här hemma = jag står för maten! Lagade supergoda piroger som uppskattades av alla. Går också snabbt att göra då jag valde en jästfri deg! Är smått beroende av fetaost + spenat + russin + chiliflakes. That kombo tho'. Just nu sitter jag och lyssnar på julmusik för fulla muggar medan jag skriver min systers wish list. Hon vet ej om det (lol). 

Senare ikväll ska jag se sista avsnittet av Bron som jag missade igår, så nervös. Glöm ej bort julkalendern imorgon! Pussar

Recept 8-10 piroger:

3 dl havremjöl

2 dl rismjöl/bovetemjöl

2 msk fiberhusk

0,5 dl sesamfrön

2 msk smält kokosolja

2 msk laktosfri kvarg

3 ekologiska ägg

1 nypa havssalt

Fyllning:

200 g spenat

200 g fetaost

russin

chiliflakes, svartpeppar, havssalt

Gör såhär: Blanda alla torra ingredienser. Rör ner ett ägg i taget och sedan olja och kvarg. Blanda jämnt. Ställ in i kylen medan du gör fyllningen. Stek spenat, fetaost, russin och kryddor i lite kokosolja tills spenaten smält och allt gottat ihop sig. Dela upp degen i så många du vill ha, placera  bitarna mellan två bakplåtspapper och kavla. Placera fyllningen i mitten och vik över ena kanten. Tryck längs kanterna. Pensla med 1 äggula för extra frasighet. Grädda i ugnen på 200 grader i 15 minuter.

Enjoy!

Lately

/Middag på stationen med Sara i Lördags/ På vägen till bion efter det (under the mistletoe), bion var för övrigt jättebra(!). /

/Gårdagens middag på Icha icha i Mall of Scandinavia med miccis innan Sweden International Horse Show började. Fräscht och gott! Vi valde ris med grönsaker, kyckling och teriyaki sås./

/Mässan i Friends där prylgalna ridtjejer går loss, just love it!/ Innan showen började precis./

/Man får alltid en sådan galen längtan till att rida (och framförallt hoppa) när man går på showen. Saknar så mycket :( Sen får man inte glömma julstämningen man tar med sig hem efteråt. Mysigaste tidpunkten på året helt klart!/

Glutenfria och nyttiga lussebullar bakade med jäst

Det obligatoriska baket på första advent måste verkställas! För min del blev det lussebullar som både är glutenfria och nyttiga! Måste säga att de blev förvånansvärt goda och väldigt snarlika originalet! Oftast är det gluten som ger bra konsistens till bakverk, men jag tycker faktiskt att dessa var riktigt mumsiga i både smak och konsistens, även för de som inte undviker gluten. VERKLIGEN SUPERGODA!!!! TESTA!! :D

Recept ca 20-25 lussebullar:

80 g kokosolja (smakfri) eller smör

1,5 g saffran

8 dl mandel eller havremjölk (eller annan valfri)

30 g jäst för söta degar (färsk)

1 dl kokossocker

265 g glutenfritt havremjöl (havregryn mixat till mjöl)

275 g rårismjöl/bovetemjöl (jag blandade)

45 g fiberhusk

1/2 tsk salt

1 ägg till pensling

russin

Gör såhär: Smält kokosolja och saffran i en kastrull (ska ej koka upp). Ta av från plattan och häll i mjölken. När det är fingervarmt smular ni i jästen. Häll ner i en degblandare eller bunke. Tillsätt kokossocker. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll ner mjölblandningen i degvätskan och kör i degblandaren i några minuter tills smeten är jämn. Låt degen svälla i 5-10 minuter. Rulla ut en klick av degen i taget på ett bakbord, använd ej mjöl vid utbakningen ifall ni tycker att det är kladdigt, utan olja istället bakbordet och händer istället. Jag behövde ingenting! Forma till lussebullar, tryck i russin och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 60-75 minuter under bakduk. Vispa ihop äggen och pensla lussebullarna. Grädda i ugnen i 15 minuter på 200 grader.

NJUT! <3

Pepparkakstryfflar

Inte de vackraste pga. så mkt stress men jäkligt goda kan jag säga! Fick inspiration när bakasockerfritt publicerade ett recept på detta och fick lust att göra en variant. Perfekt som små treats nu nära jul! Testa!!! 

Recept 10 större eller 20 små:

100 g valfri mörk choklad (för sockerfri variant ta steviasötad)

1 dl havregrädde

10 g kokosolja

drygt 3 krm pepparkakskrydda (smaka er fram, kan behövas mer)

1 krm vaniljpulver

1- 2 tsk kokossocker efter smak

kakao och pepparkakskrydda att rulla i

Gör såhär: Koka upp grädden i en kastrull. Ha ner olja, pepparkakskrydda, vaniljpulver, kokossocker och choklad under omrörning i små bitar tills det smälter. Ställ in i kylskåpet i ca 1 timme. Ta ut och forma till önskad form, rulla i kakao blandat med lite pepparkakskrydda. 

 

Lördag

Hej! 

Är helt slut i kroppen av denna envisa förkylning. Saknar träningen :( Tog och bakade i alla fall på förmiddagen efter en lång frukost. På tal om det tog jag muskotnöt på gröten imorse istället för kanel och verkligen DRÄNKTE. Den tuggan var ej god kan jag säga. Fick göra en ny lol.

Efter lunchen gick jag och mamma ner på stan för att leta och handla julklappar, men resulterade i mest shopping hehe. Fikapaus på MoeJoe's med Green Dream-smoothie som jag längtat SÅ mycket efter, chailatte på soyamjölk och granola bar cashew & kokos (ni måste äta den, galet god). 

Nu hjälper jag mamma eftersom det är gäster här ikväll, själv ska jag käka på Station med Sara och sedan gå på nyaste Hunger Games! 

Ha det fint! xoxo

FREDAG

Äntligen fredag! Efter en dag på jobbet som faktiskt gick SNABBT slängde jag mig i soffan och tog helg framför Gossip Girl. För övrigt slår jag alltid på det när jag behöver bli lite extra peppad på livet. Works every time.

Följde med mamma och pappa till Katalin för att äta middag där. Tog en supergod fisksoppa med aioli och glutenritt bröd som jag verkligen rekommenderar! Mums. Skulle egentligen vinat med Linnea efter det, men vi tar en adventsfika (en dag för tidigt) imorgon istället. Så stannade kvar på Katalin och gick på Dungen där med le parents vilket var kul i och för sig eftersom det är första konserten där för mig. Kände mig dock lite malplacerad hehe.

Förkylningen tar över mitt liv så nu ska jag sova, pussar!

 

 

Baby bring the lemon and a bottle of gin

Lalalala vilken bra dag detta varit. Sådant gör mig så himla glad och ännu mer taggad på helgen som för övrigt är pretty fullbokad. Och hur konstigt känns det inte med första advent på söndag??? Hallå kära snö, where are u? Fullbordade i alla fall kvällen med kesoplättar (klick) för det är ju ändå torsdag. Och senare på kvällen en kopp varm choklad på mitt favoritrecept: 2 dl mjölk, 1 tsk kakao, 2 tsk kokossocker, lite vaniljpulver.

Plöjer igenom Bron-avsnitt med mamma då vi missat de två första säsongerna och jäklar vad det är bra. Tips i vinterkylan för er som inte sett det än!

Godnatt <3

Holiday Dreams

Glittriga hörlurar från Dolce & Gabbana, glasprydnader som man även kan hänga i granen från Bombkin, Snöglob från Lanvin, julgranskula från Lanvin, typ världens vackraste diadem från Dolce & Gabbana och mobilfodral även det från Dolce & Gabbana. Hittas på net-a-porter eller mytheresa!

26 november

Mellisbricka! Ost med kokosolja som bas, kalkon, spenatblad, tomat och cream cheese. 

Bara en dag till helg! Jisses vad veckan har gått fort, BIG like. Idag har jag jobbat och gjort nödvändiga ärenden på stan. Som att hämta ut lite kläder jag har beställt från Zara och som satt perfekt (pjuh). Brukar oftast få skicka tillbaka allt heh (:p).

Eftersom förkylningen inte har lagt sig ska jag nog ta och gå på Yoga ikväll, det är så lugnande i en alldeles för stressig vardag. Hur lär man sig att ta det lugnt och andas ut?? Please teach me. ASAP.

 

Dagens TB: Tiden då man faktiskt kunde fokusera på små struntsaker. Blir så JÄKLA arg på den nuvarande krisen med IS som sprider sig och vägrar ta slut. Samt klimatproblematiken och önskar att de kommer fram till ett bra hållbart miljöprogram på klimatmötet. Usch på världen.

 

 

 

Glutenfritt filmjölksbröd med tranbär och frön

Hejsan! Suktade efter ett grovt hembakat bröd och åkte snabbt som attan och handlade lite ingredienser som jag ville ha i. Improviserade lite och utgick från ett antal recept istället för ett. Blev supergott och väldigt saftigt! MUMS!!! Ska frysa ner hälften så att det håller längre. Inte för att det skulle behövas... 

Recept 1 limpa:

3 dl valfria frön (jag hade linfrön, pumpafrön och solrosfrön)

1 msk fiberhusk

2,5 dl kokande vatten

2,5 dl bovetemjöl

1,25 dl majsmjöl

1,25 dl rårismjöl

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

1/2 rivet äpple

2-2,5 dl filmjölk

1 dl agavesirap

1 dl tranbär (eller annan torkad frukt/bär)

Gör såhär:

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda fiberhusk med fröna, häll över det kokande vattnet och låt svälla i 10 minuter. Rör samman mjöl, bikarbonat och salt i en bunke. Blanda sedan ner mjölblandningen, filmjölk, äpple, tranbär och sirap i fröblandningen. Blanda tills smeten blir jämn. Häll upp i en smörad/bakplåtsklädd brödform. Strö över valfri "topping", jag hade krossat bovete. Sätt in i ugnen och sänk till 200 grader (möjligtvis kan ni sänka till 175 grader om er ugn är väldigt effektiv) och grädda i 45- 60 minuter, håll koll. ÄT OCH NJUT! 

Wish list Christmas

Min önskelista var svår att komma på i år och önskar mig mest skönhetsprodukter jag saknar i min sminkväska. Som en riktigt bra highlighter, contouring och Instant Light läppglanset. Behöver fylla på i parfymförrådet då min Si parfym snart är slut. Glittriga örhängen är inget man kan ha för mycket utav, särskilt från Lily & Rose. Myskläder till kalla vinterdagar är ett måste samt minst en kokbok att få inspiration och recept ifrån. Denna gång ligger Renée Voltaires senaste bok The Baking Revolution högst på listan.

Ha det fint!

Nyttig ostkaka med smak av saffran

Fick lust att laga en nyttigare variant av saffransostkaka innan jag åkte till jobbet. Sett en del som har gjort det och blev så sugen heh. Resultatet blev superbra! Receptet kan ni se nedanför!

Ostkaka två portioner:

250 g keso

100 g lättkvarg

2 ägg

1 paket (0,5 g saffran)

2 msk stevia strö

1 tsk vaniljpulver

1 droppe mandelarom 

3 msk mamdelmjöl

1 tsk fiberhusk

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser och ha upp i någon/några lagom formar. Ju djupare desto längre måste ostkakan gräddas. Jag gräddade i ca 25-30 minuter (den ska vara fast i konsistensen). Ta ut och låt svalna. Ät med någon god sylt!

Longing

Hej!

Igår kväll spräckte jag min mobilskärm för första gången någonsin vilket känns lite ironiskt i och med att jag bara har haft den i två veckor. Storgrät p.g.a. så kär i den. Min rosa babe. Men ska få en ny nu så det känns riktigt bra!

Jobbade hela dagen idag och det var ganska segt, *bara fyra dagar till helg woho*. Lämnade in min mobil efter det, hämtade ut mina skor som är SÅ SNYGGA och handlade till middagen. Lagade en kokosmjölksgryta med quornbitar (bästa), glasnudlar och valnötschutney. MM.

Känner mig väldigt förkyld så tänker ta det lite lugnt med träningen i veckan och istället fokusera på jobbet och göra lite yoga. Sounds good to me.

Bye!

Sunday at the mall

Hejhejhej!

Mötte upp Aramis på centralstationen imorse och tog pendeln ut till Solna. Vi var ju tvungna att test-shoppa utbudet i nya Mall of Scandinavia (;)). Gud vilket fräsch ställe och med ett helt okej brett utbud. Skönt att kunna åka dit under det kalla halvåret och slippa gå runt och frysa på Stockholms gator. Dock hade jag valt Stockholm alla gånger när det är varmare ute, så mycket charmigare.

Fick med mig en nyårsklänning hem vilket känns så underbart skönt att ha avklarat. Slipper stressen!!!! Även en pälsjacka, kjol och världens finaste ring från Lily & Rose ("BF"-ring haha) blev jag kär i och fick hänka.

Like always efter en shoppingdag är kroppen helt slut och tänker snart mysa ner i soffan framför Solsidan följt av Bron och med surdegsmackor <3

Kyssar!

Spa lördag

Hej!

Har haft väledens mysigaste dag hittils. Dagen började med ett tidigt stockholmsbesök där jag gjorde en hudkonsultation, en behandling och köpte med nya ansiktsprodukter hem. Himla proffsiga de är på akademikerkliniken. Ska göra fyra till behandlingar där med jämna mellanrum och hoppas på bra resultat!

Efter att jag och mamma rushat till tåget åkte vi till Uppsala igen för att möta upp Hanna, min moster och min mormor. Vi promenerade till Black Creek som är ett Asbra och ASmysigt spa. Vi drack champagne, åt frukt och glutenfria pepparkakor med mögelost, skrubbade fötter, fick fotmassage och ansiktsmasage. Allting SUPERBRA. Rolig gängaktivitet! Nu känner vi oss babylena och ska snart ta oss till Meza för middag. Mums! 

HA DET BRA!

Moodboard inför helgen

FREDAG

Nya VEGO-tidningen, GURU superfood drink, mörk choklad och naturgodis. 

FREDAG gott folk och det känns himla skönt och bra!

Har jobbat hela dagen förutom ett avbrott på Ekebys Hälsocenter för att ta blodprov. Hatar nålar och hatar att det känns som om de tar flera liter när det i själva verket inte är mycket alls. Ska se om jag har järnbrist eller brist på någon vitamin i och med att jag inte äter nöt- eller fläskkött. Känt mig lite trött på senaste tiden och skulle kunna vara den orsaken..

Ikväll blir det nog ett ex-antal avsnitt av Bron som jag kollar igen, falafelmiddag samt en lång sömn. Imorgon ska vi fira mormor (vår present) hela dagen nästan! Kommer bli mysigt. 

Ha en fin fredag! Kisses & hugs

Wrist weights

Hej!

Har en lugn torsdag idag. Ska åka och jobba efter lunch så passade på att sova ut och äta en god frukost framför nyhetsmorgon imorse. VÄRLDEN HÖRNI.

I alla fall cyklade jag till friskis efter det och körde ett bra benpass. Använder mig ofta av ankelvikter på 1 kilo när jag tränar ben/rumpa. Även de enklaste övningarna blir jobbiga då! HÄR kan ni hittade liknande. Väldigt värt köp. 

Nu ska jag göra lunch! Have a good one. xox

Nyttigare julbak

Hejsan! Hoppas att ni är lika taggade på att sätta igång julbaket som jag är. Ahh det kliar i fingrarna när jag ser dessa bilder, vill bara börja nununu. I alla fall har jag samlat mina favvorecept på juliga godsaker i detta inlägg. Inspireras och börja baka! ALLA RECEPT ÄR UNDERBARA!

 

Nyttigare och SÅ delicious lussebullar HÄR. (testa gärna att byta ut mot kokossocker!)

Nyttig och supergod knäck HÄR.

Favoritjulkolan med chokladsmak HÄR.

Glutenfria pepparkaksmuffins HÄR.

Lyxig och nyttig ischoklad HÄR.

Raw pepparkaksbollar (smakar som pepparkaksdeg) HÄR.

Vörtlimpa med lingon & russin HÄR.

 

Och medan ni julbakar SKA ni dricka varm choklad. Testa DENNA supergoda och nyttigare varianten.

 

Inspiration - Brunch (kanske till helgen?)

 

I helgen tänker jag banne mig ta mig tid för att göra en riktig brakbrunch. För något år sedan när en hade mer tid till dessa ambitiösa gärningar åt en det ganska ofta. Heh. LIFE är vad det är. Finns inget bättre än brunch om ni frågar mig. Denna gång tänker jag nog duka upp vardagsrumsbordet och sitta en hel förmiddag framför nyhetsmorgon och diverse program med en massa godsaker som sällskap. Och kanske familjen då. De blir ju också vara med.

Favoritsaker till brunchbordet: Scones, en fräsch juice eller smoothie, bananpannkakor, kalkon, ost, philadelphia, marmelader, brieost, färsk frukt, kaffe/te, äggröra, kalkonbacon, färskt surdegsbröd, kex.