juliahanstrom

Kategori: Mat

Lunch och throwbacks

Kesoplättar (200 g keso, 2 ägg, 0,5 msk fiberhusk) med bär och agavesirap till lunch, ikea-shopping efter det följt av uppgiften att spara över alla bilder från min gamla dator till en hårddisk. Är jätterädd att datorn ska krascha och att hela ens liv bara försvinner på några få sekunder. Typ.

Jag använder både bloggen och Instagram lite som en dagbok eftersom jag tycker det är superkul att gå tillbaka och se vad jag gjorde förut. Kan tänka mig att det blir ännu roligare ju längre tiden går! Dock läskigt med allt det digitala nu för tiden som är så enkelt att hacka alternativt att stänga ner. Väldigt mycket minnen skulle försvinna då precis som det skulle göra om denna dator kraschar nu. Känns skört.

Hittade i alla fall en hel del gamla bilder som jag höll på att dö av skratt åt. Särskilt över forntida ögonbrynsformer samt sminkmetoder. En period använde jag både bus, kastanjevatten OCH h&m:s brunpuder. Waooow.

xoxo

 

 

Onsdag

Bästa saken till soppa: gratinerat surdegsbröd. 4 dl riven ost, 1,5 dl kesella och om man gillar senap kan man ta 2 msk och blanda i. Blanda och ha på surdegsbröd/baguette/ciabatta och in i ugnen på hög värme tills ni tycker att den ser gratinerad och bra ut. Ät med exempelvis denna soppa!

Idag har jag jobbat min sista dag!!!!!. Waaah vad skönt. Har så mycket saker att fixa att jag får ont i magen. Hämtat ut lite kläder som jag beställt vilket muntrar upp mig lite. Och Gosspi Girl är mer lugnande är yoga. I promise! 

Imorgon är det nyår hörni? Detta år måste ha gått rekordfort med slutprov, skivor, studenten, resor och massa jobb. Ångest deluxe. Kan inte alla ungdomsår calm the fuck down. Det var allt från mig, xoxo

 

18 december

Fredag och helg! Vilket betyder fjärde advent, graninköp, slå in julklappar och allt som hör till. Efterlängtat! Ikväll har jag bara tagit det lugnt och sett på mina favoritkomedier med familjen. Är alltid helt slut efter en jobbdag. Käkat sushi (standard på fredagar) har jag också hunnit gjort. Samt fixat till den godaste och enklaste efterrätten (bilden ovanför) bestående av halvtinade hallon i botten, vaniljkvarg (viktigt att använda en variant med socker för bästa smak lol) och smulade digestivekex, jag hade glutenfria havredigestive. 

Imorgon ska jag baka något julgodis till kvällen då jag, Aramis och kells ska ha julmys. Ska även försöka hinna med träning och att klä julgranen. 

Puss och kram!

Vegetarisk julskinka på kålrot

Innan den skulle in i ugnen

Klar!

Hej! Denna fina lagade jag till igår. Perfekt när man inte äter griskött (eller inte vill bidra till den hemska industrin) eftersom man använder samma griljering på denna som en vanlig. Själva kålroten känner man inte smaken av faktiskt eftersom man kokar den i kryddor. Blev själv positivt överraskad, testa!

Griljerad kålrot:

1 kålrotshuvud, välj i en passande form

1 grönsaksbuljong

2 lagerblad

2 nypor nejlikor

1 nypa kryddpeppar

ev. 1 nypa fänkål om man gillar det

Griljering:

1/2 dl sötstark senap

1 ägg

ströbröd/hackade nötter

Gör såhär:

Skala och koka kålroten med kryddorna i rikligt med vatten tills den är lagom mjuk. Den ska kännas lite hårdare än kokt potatis och beroende på storlek tar det mellan 1- 2 timmar ungefär. När den är klar tar du upp den och låter den svalna (exempelvis utomhus). Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ägg och senap, pensla på kålroten. Ha över ströbröd eller hackade nötter. Grilla i ugnen i ca 10 minuter, ytan ska få färg. 

 

Enjoy!

Green smoothie formula

Startade dagen med en grön (och god) morgonsmoothie. Länge sedan man gjorde det! I detta glas ryms: 1/2 banan, 2 skivor färsk ananas, 1 näve bladspenat, 1 cm riven ingefära, citronjuice, apelsinjuice, mandelmjölk och supergreens pulver från Renée Voltaire.

Hoppas ni får en härlig dag!

xox

Tredje advent med saffransscones- Recept

Hoppas att ni fick en fin start på lucia och tredje advent! I know we did. Imorse gick upp ganska tidigt och börja baka saffransscones till hela familjen. Eftersom att vi ska ha besök här ikväll tyckte jag det var lite smartare (och godare) med adventsfrukost än adventsfika för oss. Älskar frukostar!

Till familjen bakade jag efter ett recept från Leila som ni hittar HÄR. De var tydligen asgoda enligt dem! Dock bytte jag ut vetemjöl mot en blandning av fullkornsdinkelmjöl, siktat dinkelmjöl och vetemjöl. Gjorde även bara halva satsen. 

Till mig själv testade jag ett recept från Hurbrasomhelst förutom att jag bytte ut mjölsorterna lite. Galet goda! Receptet nedanför, enjoy!

Recept 6 små saffransscones:

1 dl majsmjöl, alternativt någon av nedanstående sorter

1 dl quinoamjöl, bovetemjöl eller rårismjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk fiberhusk

1 krm salt

2 msk kokosolja

ca 0,25g saffran

2 1/2 dl valfri mjölk, jag hade osötad mandelmjölk

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält kokosoljan tillsammans med mjölk och saffran på låg värme i en kastrull. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och häll sedan ner mjölkblandningen. Rör om till en jämn smet. Låt stå i 5 minuter. Dela degen i 6 små bullar md hjälp av fuktade händer, placera de på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 15 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna någon innan ni serverar. 

Förvara kylt eller i frysen, värm på innan servering i sådana fall!

Nyttigare knäck

Som sagt gjorde jag en sats av en lite nyttigare knäck igår förmiddag. Jag DÖR vad gott det är. Kolasmak är absolut my thing. Om jag inte har helt fel kan jag tänka mig att denna goding är de flestas favvosötsak under julen. Am I wrong? Denna gång gjorde jag lite annorlunda än förra året och valde att göra konsistensen lite hårdare eftersom jag hatar när det fastnar i tänderna. I-landsproblem lol. Receptet nedanför. Enjoy!

Nyttig knäck ca 18 st:

1 dl kokosmjölk, endast den tjockare delen överst (använd lätt kokosmjölk ifall du inte vill ha en lika "hård" konsistens)

1/2 dl agavesirap / honung. Agavesirap ger mer kolasmak

1/4 dl kokossocker + 1/4 dl steviaströ (eller 1/2 dl valfri sötning)

1/2 dl sötmandlar, fint hackade

Gör såhär: 

Hacka mandlarna. Koka upp kokosmjölkens tjockare del, agavesirap och sötningen. Låt puttra under omrörning tills kolan börjar bli seg, tar ca 15-30 minuter. Gör kultestet för att se om den är klar (ta ett glas kallt vatten och ha ner lite knäcksmet i och rulla en kula av den). När den är klar har du ner mandlarna och portionerar ut i knäckformar. Förvara i kylskåp!

 

Gönkålssallad med äpple, apelsin, valnötter och russin

Lagade en supergod vintersallad med grönkål och lite olika komponenter idag till lunch! Supergott och fräscht. Denna dressing är perfekt till nästan alla sorters sallader och det är smart att ha en sats stående i kylen till ihopslängda luncher och middagar. Och halloumi kan en ju aldrig få nog av. Särskilt med söta tillbehör som detta. Enjoy!

Grönkålssallad med apelsin, äpplen, russin och valnötter:

1/2 dl russin

250 g färsk grönkål

1 äpple

1 apelsin

1/2 dl valnötter

 

Citrusdressing:

1 msk agavesirap/honung

2 msk färskpressad citronjuice

3 msk färskpressad apelsinjuice

3 msk olivolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Gör såhär: Lägg skuren grönkål (rensa bort de största stjälkarna) i kokande vatten i 1 minut. Kyl snabbt i kallt vatten och låt det rinna av. Skala och skär apelsinen. Skär äpplet i små bitar. Rör samman dressingen och smaka av. Blanda salladen och häll över dressingen. 

Till det stekte vi halloumi, ugnsrostade morötter med agavesirap, och kokade upp quinoa som vi också hade dressingen på!

 

Snack

Varje gång efter att jag har ätit på Voltaire och deras asgoda bönröra de har till bröden får jag en hang-up på att jag måste göra hummus/bönröra eller liknande. Det är ju så gott! Slängde ihop denna när jag kom hem från jobbet, perfekt att äta till knäckebröd som du bryter i små bitar och "doppar". Denna innehåller 1 frp. kikärtor, 1,5 msk olivolja, 2 msk vatten, 2 msk tahini, saft från 1/2 citron, örtsalt, svartpeppar, örtkryddor provencale, persilja, spiskummin och chiliflakes. Glutenfria chiaknäcke till det!

 

 (och en metro som alltid ligger på köksbordet när man kommer hem om mormor och morfar varit här).

Chiafrallor for all those cozy nights

 

Är ni sugna på ett gäng glutenfria chiafrallor att ha som komplement till ett mysigt julfika eller en brakfrukost? Perfekta att äta med smör, ost och marmelad, serverat till exempelvis hemmagjord varm choklad, chai latte eller chai te. Finns (nästan) inget bättre på vintern än att sitta invirad i en filt framför sitt favoritprogram, med någon favoritperson, äta nybakat varmt bröd och som pricken över i:et spä på vinterkänslan med varm dryck. Enjoy!

Ingredienser:

2,5 dl bovetemjöl/rårismjöl

2,5 dl mandelmjöl

2 msk solrosfrön/andra frön

2 msk chiafrön

3 msk fiberhusk

3 tsk bakpulver

lite salt, + ev. valfria andra kryddor (kanske 0,25 g saffran?)

3 ägg

3 dl valfri mjölk, gärna växtbaserad

Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg och mjölk. Häll ner alla andra ingridienser. Låt svälla i 5 minuter. Forma till bollar och lägg upp på en bakplåtsklädd form, grädda 15-20 minuter. Klart!

 

Christmas Spirit / Stockholm

Käkade en underbar middag på Sally Voltaire och systrar; quinoa-, lins- och zucchinisallad med honungsglaserade morötter och två röror.

Nk:s finaste julskyltning

Värmer mig bäst med denna älskade sjal från Missoni och mössa från Canada Goose

Åkte som sagt till Stockholm efter jobbet och vidare till Södermalm för den andra ansiktsbehandlingen out of five. De är så bra och proffsiga och har produkter som inte går att motstå. Riktigt nöjd hittills! Inte direkt för att jag har stora problem utan mer för perfektionisten jag är hehe. 

Därefter mötte jag upp mamsen som hade varit på kurs där hela dagen och tog oss in till Östermalm och sedan vidare mot city. Letade julklappar och jäklar vad affärerna har fått in mycket fint inför julen. Vill ha exakt ALLT. Blev mest kär i en kappa från Sandro och en nalle att ha på väskan från Burberry hahaha. Får vänta till mellandagsrean...... Om ens då.

Sedan blev jag alldeles för mätt av en alldeles för god middag och tog ett alldeles för sent tåg hem.

 

Det var väl allt denna dagen hade att erbjuda, KYSSAR

 

Saffransgröt

En all time favorite. Saffransgröt! Koka upp havregrynsgröt som vanligt i en kastrull och ha ner saffran och sötning efter smak i slutet (som agave sirap). Ni kan även ha ner lite hackade nötter/russin fall ni vill! Toppa med exempelvis russin, mandlar, apelsin, kiwi och lite kanel/mer sötning. 

Vad passar bättre än det här receptet just nu när Jul med Ernst har premiär på TV4? Hoppas ni tittar! xox

 

Breakfast Tray

Laktosfri grekisk yoghurt med hallon, björnbär och agave sirap, dinkelsurdegsbröd, lussebulle, grönsaker, jeezly ost, äpple, grönt te och aloe vera shot som jag har börjat dricka varje morgon sedan någon månad tillbaka!

Godmorgon! Vaknade klockan halv fem imorse och kunde inte somna om vilket var lite irriterande. Gick upp i hyfsat normal tid i alla fall och redan hunnit varit på ett möte samt ätit en god frukost. Nu ska jag vidare på en till sak och få det gjort, sedan är jobb som gäller! Blandade ihop dagarna lite och käkade pannkakor igår (say whaaat) och det råkade bli lite mycket (en hel sats pannkakor och en burk sylt heh). Är fortfarande mätt efter det. 

Träffade miccis i går kväll för planerande och ikväll ska jag antagligen käka med Linnea på Station! Pussar!

Nyttiga och supergoda pepparkaksknyten (och raw pepparkaksbollar)

Dessa hörni!!! WOW vad goda!! Kollat in Detta recept på kardemummaknyten och tyckt att själva "skalet" låtit så smart och gott. Så tog och gjorde en julig variant av det, nämligen pepparkaksknyten! Tog inspiration från mina superkanelbullar jag brukar göra till fyllningen och la endast till pepparkakskrydda istället för kanel och kardemumma. Min favvofyllning of all times. Gillar ni pepparkaksdeg mer än kakan? Try this!

Recept ca 15-20 knyten:

1/2 msk chiafrön blandat med 2 msk vatten

2 msk bovetemjöl

2 msk kokosmjöl

1 tsk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

 

3 msk kokossocker (eller annan sötning)

1 tsk pepparkakskrydda

1 dl mandel/havre/annan mjölk

2 msk kokosolja

 

Fyllning:

10 urkärnade dadlar

1 dl mandlar

2 tsk kokosolja

2-3 msk vatten

pepparkakskrydda efter smak

Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader.Blanda chiafrön med vatten och låt stå tills den blivit en tjock och geléaktig. Blanda ihop mjölk, sötning, pepparkakskrydda och kokosolja i en kastrull på svag värme. Blanda de torra ingiridenserna i en bunke. När chiafröna ser färdiga ut blandar ni ned det och mjölkblandningen med de torra ingridienserna till en jämn smet. Låt svälla i 5-10 minuter. Under tiden kan du börja med fyllningen. Mixa alla ingridienser till fyllningen i en matberedare. Smaka av med pepparkakskryddan när du mixar. Lägg bulldegen mellan två bakplåtspapper och kavla ut till en ca 3 mm tjock deg. Skär i fyrkanter, placera lite fyllning på varje ruta och vik in hörnen mot mitten. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Njut!

 

Förvara i kylskåp i ca 1 vecka, går att frysas ner annars.

 

Ps. Får ni fyllning över eller råkar (;)) göra dubbelsats av den så kan ni rulla det till Raw Pepparkaksbollar! Lika smaskigt som vanlig pepparkaksdeg, tips!

 

 

 

Glutenfria piroger med spenat-, fetaost- och russinfyllning

Vegetarisk måndag här hemma = jag står för maten! Lagade supergoda piroger som uppskattades av alla. Går också snabbt att göra då jag valde en jästfri deg! Är smått beroende av fetaost + spenat + russin + chiliflakes. That kombo tho'. Just nu sitter jag och lyssnar på julmusik för fulla muggar medan jag skriver min systers wish list. Hon vet ej om det (lol). 

Senare ikväll ska jag se sista avsnittet av Bron som jag missade igår, så nervös. Glöm ej bort julkalendern imorgon! Pussar

Recept 8-10 piroger:

3 dl havremjöl

2 dl rismjöl/bovetemjöl

2 msk fiberhusk

0,5 dl sesamfrön

2 msk smält kokosolja

2 msk laktosfri kvarg

3 ekologiska ägg

1 nypa havssalt

Fyllning:

200 g spenat

200 g fetaost

russin

chiliflakes, svartpeppar, havssalt

Gör såhär: Blanda alla torra ingredienser. Rör ner ett ägg i taget och sedan olja och kvarg. Blanda jämnt. Ställ in i kylen medan du gör fyllningen. Stek spenat, fetaost, russin och kryddor i lite kokosolja tills spenaten smält och allt gottat ihop sig. Dela upp degen i så många du vill ha, placera  bitarna mellan två bakplåtspapper och kavla. Placera fyllningen i mitten och vik över ena kanten. Tryck längs kanterna. Pensla med 1 äggula för extra frasighet. Grädda i ugnen på 200 grader i 15 minuter.

Enjoy!

Glutenfria och nyttiga lussebullar bakade med jäst

Det obligatoriska baket på första advent måste verkställas! För min del blev det lussebullar som både är glutenfria och nyttiga! Måste säga att de blev förvånansvärt goda och väldigt snarlika originalet! Oftast är det gluten som ger bra konsistens till bakverk, men jag tycker faktiskt att dessa var riktigt mumsiga i både smak och konsistens, även för de som inte undviker gluten. VERKLIGEN SUPERGODA!!!! TESTA!! :D

Recept ca 20-25 lussebullar:

80 g kokosolja (smakfri) eller smör

1,5 g saffran

8 dl mandel eller havremjölk (eller annan valfri)

30 g jäst för söta degar (färsk)

1 dl kokossocker

265 g glutenfritt havremjöl (havregryn mixat till mjöl)

275 g rårismjöl/bovetemjöl (jag blandade)

45 g fiberhusk

1/2 tsk salt

1 ägg till pensling

russin

Gör såhär: Smält kokosolja och saffran i en kastrull (ska ej koka upp). Ta av från plattan och häll i mjölken. När det är fingervarmt smular ni i jästen. Häll ner i en degblandare eller bunke. Tillsätt kokossocker. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll ner mjölblandningen i degvätskan och kör i degblandaren i några minuter tills smeten är jämn. Låt degen svälla i 5-10 minuter. Rulla ut en klick av degen i taget på ett bakbord, använd ej mjöl vid utbakningen ifall ni tycker att det är kladdigt, utan olja istället bakbordet och händer istället. Jag behövde ingenting! Forma till lussebullar, tryck i russin och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 60-75 minuter under bakduk. Vispa ihop äggen och pensla lussebullarna. Grädda i ugnen i 15 minuter på 200 grader.

NJUT! <3

Pepparkakstryfflar

Inte de vackraste pga. så mkt stress men jäkligt goda kan jag säga! Fick inspiration när bakasockerfritt publicerade ett recept på detta och fick lust att göra en variant. Perfekt som små treats nu nära jul! Testa!!! 

Recept 10 större eller 20 små:

100 g valfri mörk choklad (för sockerfri variant ta steviasötad)

1 dl havregrädde

10 g kokosolja

drygt 3 krm pepparkakskrydda (smaka er fram, kan behövas mer)

1 krm vaniljpulver

1- 2 tsk kokossocker efter smak

kakao och pepparkakskrydda att rulla i

Gör såhär: Koka upp grädden i en kastrull. Ha ner olja, pepparkakskrydda, vaniljpulver, kokossocker och choklad under omrörning i små bitar tills det smälter. Ställ in i kylskåpet i ca 1 timme. Ta ut och forma till önskad form, rulla i kakao blandat med lite pepparkakskrydda. 

 

26 november

Mellisbricka! Ost med kokosolja som bas, kalkon, spenatblad, tomat och cream cheese. 

Bara en dag till helg! Jisses vad veckan har gått fort, BIG like. Idag har jag jobbat och gjort nödvändiga ärenden på stan. Som att hämta ut lite kläder jag har beställt från Zara och som satt perfekt (pjuh). Brukar oftast få skicka tillbaka allt heh (:p).

Eftersom förkylningen inte har lagt sig ska jag nog ta och gå på Yoga ikväll, det är så lugnande i en alldeles för stressig vardag. Hur lär man sig att ta det lugnt och andas ut?? Please teach me. ASAP.

 

Dagens TB: Tiden då man faktiskt kunde fokusera på små struntsaker. Blir så JÄKLA arg på den nuvarande krisen med IS som sprider sig och vägrar ta slut. Samt klimatproblematiken och önskar att de kommer fram till ett bra hållbart miljöprogram på klimatmötet. Usch på världen.

 

 

 

Glutenfritt filmjölksbröd med tranbär och frön

Hejsan! Suktade efter ett grovt hembakat bröd och åkte snabbt som attan och handlade lite ingredienser som jag ville ha i. Improviserade lite och utgick från ett antal recept istället för ett. Blev supergott och väldigt saftigt! MUMS!!! Ska frysa ner hälften så att det håller längre. Inte för att det skulle behövas... 

Recept 1 limpa:

3 dl valfria frön (jag hade linfrön, pumpafrön och solrosfrön)

1 msk fiberhusk

2,5 dl kokande vatten

2,5 dl bovetemjöl

1,25 dl majsmjöl

1,25 dl rårismjöl

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

1/2 rivet äpple

2-2,5 dl filmjölk

1 dl agavesirap

1 dl tranbär (eller annan torkad frukt/bär)

Gör såhär:

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda fiberhusk med fröna, häll över det kokande vattnet och låt svälla i 10 minuter. Rör samman mjöl, bikarbonat och salt i en bunke. Blanda sedan ner mjölblandningen, filmjölk, äpple, tranbär och sirap i fröblandningen. Blanda tills smeten blir jämn. Häll upp i en smörad/bakplåtsklädd brödform. Strö över valfri "topping", jag hade krossat bovete. Sätt in i ugnen och sänk till 200 grader (möjligtvis kan ni sänka till 175 grader om er ugn är väldigt effektiv) och grädda i 45- 60 minuter, håll koll. ÄT OCH NJUT! 

Nyttig ostkaka med smak av saffran

Fick lust att laga en nyttigare variant av saffransostkaka innan jag åkte till jobbet. Sett en del som har gjort det och blev så sugen heh. Resultatet blev superbra! Receptet kan ni se nedanför!

Ostkaka två portioner:

250 g keso

100 g lättkvarg

2 ägg

1 paket (0,5 g saffran)

2 msk stevia strö

1 tsk vaniljpulver

1 droppe mandelarom 

3 msk mamdelmjöl

1 tsk fiberhusk

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser och ha upp i någon/några lagom formar. Ju djupare desto längre måste ostkakan gräddas. Jag gräddade i ca 25-30 minuter (den ska vara fast i konsistensen). Ta ut och låt svalna. Ät med någon god sylt!