juliahanstrom

Söndag / Snaps

Fantiserar att det snöar ute trots att det är 12,5 plus, köpt jättefina tallrikar från Swedish Grace, adventsfikat (Hannas tallrik med saffransbulle från Trianon och varm choklad jag gjorde till oss med detta recept) samt fixat fina apelsiner med nejlikor (självklart med julmusik i bakgrunden). Nu är det bara att klä granen kvar! Wii. 

Kisses!

Fjärde advent

Bilder från igår kväll med argus, kells, knäck, raw pepparkaksbollar, praliner, pepparkaksmuffins, chokladkola och apelsiner. Perfect night. Åh vad jag kommer sakna de när jag flyttar, och Kellie som i samma veva åker till LA i ett halvår :(((((

Idag är planerna att handla lite saker jag är in need of på Cervera, köpa julgran (vi hann aldrig igår) och klä den, hänga upp apelsiner med nejlikor i samt slå in julklappar. Avslutas detta med en julfilm kan en kanskeeee få en gnutta julkänsla. Det är ju endast fyra dagar kvar.

Ha det!!!!

Mjuk pepparkaka och lördag

Receptet för dessa urgoda pepparkaksmuffins hittar ni HÄR! Denna gång hade jag i lingon i smeten vilket gör att man kan ta i lite fler hehe. MMM. Servera gärna lite lingongrädde med citron och vaniljpulver till. Mumma. 

Usch vad jag har flängt runt hela dagen känns det som. Tusen saker att fixa inför flytten också, håller på att få panik. Ska bli skönt med en kväll med bästisarna, julgodis och prat. BEHÖVLIGT. Hoppas ni får en jättefin lördag!

Hugs <3

Chokladkola!

Lördag och har tro det eller ej, stått i köket fram till nu. Chokladkola och en ny sats pepparkaksmuffins har jag bakat inför kvällen! Damn vad gott det är. Både julkola med chokladsmak och mjuk pepparkaka är något min mormor brukar baka, så varje gång jag gör dessa får jag flashback till alla julaftonsdagar. Dessa är lika goda men innehåller mer näringsrika ingredienser och är gluten- och laktosfria. Ni hinner göra detta innan julafton, promise! Enjoyyyy

Ckokladkola:

115 g smakfri kokosolja (ca 1,25 dl)

1,5 dl kokossocker

0,5 dl agavesirap

2 msk kakaopulver (raw eller ekologiskt gärna)

2 nypor vaniljpulver

0,75 dl kokosmjölk, endast den tjocka delen högst upp

1 nypa salt

Gör såhär:

Smält kokosoljan i en stor kastrull, jag använder teflon. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra under omrörning i 25-40 minuter något sådant. Gör kultestet i ett glas kallt vatten när ni tycker att den ser färdig ut. Häll smeten på ett bakplåtspapper i en lagom stor form (inte jättestor). Låt stelna. Klipp till lagom storlekar, som ni ser på bilderna uppe gjorde jag först kvadrater och sedan delade jag dem på mitten för att enkelt kunna vira bakplåtspapper runt. Förvara i kylskåp, gott att ta fram lite innan servering!

18 december

Fredag och helg! Vilket betyder fjärde advent, graninköp, slå in julklappar och allt som hör till. Efterlängtat! Ikväll har jag bara tagit det lugnt och sett på mina favoritkomedier med familjen. Är alltid helt slut efter en jobbdag. Käkat sushi (standard på fredagar) har jag också hunnit gjort. Samt fixat till den godaste och enklaste efterrätten (bilden ovanför) bestående av halvtinade hallon i botten, vaniljkvarg (viktigt att använda en variant med socker för bästa smak lol) och smulade digestivekex, jag hade glutenfria havredigestive. 

Imorgon ska jag baka något julgodis till kvällen då jag, Aramis och kells ska ha julmys. Ska även försöka hinna med träning och att klä julgranen. 

Puss och kram!

Studentrum- check!

 

Allt ovanför är från IKEAs hemsida

Hej!

Idag har jag signat mitt första bostadsavtal!!!! Blev nästan chockad när jag fick ett avtalsförslag på ett studentrum i Lund eftersom jag har hört att det är ganska svårt att få på en gång. Känns framförallt så himla skönt att jag inte längre behöver fundera över detta under julen. I och för sig är det omöblerat (som jag ville ha det) och är i stort behov av...typ alla saker. Men ändå! Det är ju det som är kul! Tänker åka till Ikea redan ikväll för att hitta asbillig men ändå helt okej fin inredning. Kan äntligen andas ut. Pust. 

Nej nu måste jag åka, cio!

Vegetarisk julskinka på kålrot

Innan den skulle in i ugnen

Klar!

Hej! Denna fina lagade jag till igår. Perfekt när man inte äter griskött (eller inte vill bidra till den hemska industrin) eftersom man använder samma griljering på denna som en vanlig. Själva kålroten känner man inte smaken av faktiskt eftersom man kokar den i kryddor. Blev själv positivt överraskad, testa!

Griljerad kålrot:

1 kålrotshuvud, välj i en passande form

1 grönsaksbuljong

2 lagerblad

2 nypor nejlikor

1 nypa kryddpeppar

ev. 1 nypa fänkål om man gillar det

Griljering:

1/2 dl sötstark senap

1 ägg

ströbröd/hackade nötter

Gör såhär:

Skala och koka kålroten med kryddorna i rikligt med vatten tills den är lagom mjuk. Den ska kännas lite hårdare än kokt potatis och beroende på storlek tar det mellan 1- 2 timmar ungefär. När den är klar tar du upp den och låter den svalna (exempelvis utomhus). Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ägg och senap, pensla på kålroten. Ha över ströbröd eller hackade nötter. Grilla i ugnen i ca 10 minuter, ytan ska få färg. 

 

Enjoy!

Green smoothie formula

Startade dagen med en grön (och god) morgonsmoothie. Länge sedan man gjorde det! I detta glas ryms: 1/2 banan, 2 skivor färsk ananas, 1 näve bladspenat, 1 cm riven ingefära, citronjuice, apelsinjuice, mandelmjölk och supergreens pulver från Renée Voltaire.

Hoppas ni får en härlig dag!

xox

Grå bilder till en grå måndag

Vill lyfta fram dessa klockrena bilder i och med att det är vegetarisk måndag och allt! Och en får inte glömma bort klimatavtalet som klubbades för bara några dagar sedan. Rekommenderar alla att lyssna på Johan Rockströms sommarprat om just miljöhotet från i somras som jag har lyssnat på ett x-antal gånger vid det här laget. Väldigt intressant och tror att fler behöver få upp ögonen för detta.

Annars är jag fullt uppe i letandet av bostad till Lund. Ahh det närmar sig så snabbt. Och tio dagar till julafton. Keep calm. Godnatt!

 

Rolig fakta.. byter man ut nötfärsen i köttbullarna mot kycklingfärs sänker man sitt klimatavtryck med 90 %!!!!!!

Tredje advent med saffransscones- Recept

Hoppas att ni fick en fin start på lucia och tredje advent! I know we did. Imorse gick upp ganska tidigt och börja baka saffransscones till hela familjen. Eftersom att vi ska ha besök här ikväll tyckte jag det var lite smartare (och godare) med adventsfrukost än adventsfika för oss. Älskar frukostar!

Till familjen bakade jag efter ett recept från Leila som ni hittar HÄR. De var tydligen asgoda enligt dem! Dock bytte jag ut vetemjöl mot en blandning av fullkornsdinkelmjöl, siktat dinkelmjöl och vetemjöl. Gjorde även bara halva satsen. 

Till mig själv testade jag ett recept från Hurbrasomhelst förutom att jag bytte ut mjölsorterna lite. Galet goda! Receptet nedanför, enjoy!

Recept 6 små saffransscones:

1 dl majsmjöl, alternativt någon av nedanstående sorter

1 dl quinoamjöl, bovetemjöl eller rårismjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk fiberhusk

1 krm salt

2 msk kokosolja

ca 0,25g saffran

2 1/2 dl valfri mjölk, jag hade osötad mandelmjölk

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält kokosoljan tillsammans med mjölk och saffran på låg värme i en kastrull. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och häll sedan ner mjölkblandningen. Rör om till en jämn smet. Låt stå i 5 minuter. Dela degen i 6 små bullar md hjälp av fuktade händer, placera de på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 15 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna någon innan ni serverar. 

Förvara kylt eller i frysen, värm på innan servering i sådana fall!

Nyttigare knäck

Som sagt gjorde jag en sats av en lite nyttigare knäck igår förmiddag. Jag DÖR vad gott det är. Kolasmak är absolut my thing. Om jag inte har helt fel kan jag tänka mig att denna goding är de flestas favvosötsak under julen. Am I wrong? Denna gång gjorde jag lite annorlunda än förra året och valde att göra konsistensen lite hårdare eftersom jag hatar när det fastnar i tänderna. I-landsproblem lol. Receptet nedanför. Enjoy!

Nyttig knäck ca 18 st:

1 dl kokosmjölk, endast den tjockare delen överst (använd lätt kokosmjölk ifall du inte vill ha en lika "hård" konsistens)

1/2 dl agavesirap / honung. Agavesirap ger mer kolasmak

1/4 dl kokossocker + 1/4 dl steviaströ (eller 1/2 dl valfri sötning)

1/2 dl sötmandlar, fint hackade

Gör såhär: 

Hacka mandlarna. Koka upp kokosmjölkens tjockare del, agavesirap och sötningen. Låt puttra under omrörning tills kolan börjar bli seg, tar ca 15-30 minuter. Gör kultestet för att se om den är klar (ta ett glas kallt vatten och ha ner lite knäcksmet i och rulla en kula av den). När den är klar har du ner mandlarna och portionerar ut i knäckformar. Förvara i kylskåp!

 

Lördag

Hej! Haft fullt upp idag. Efter en lång frukost framför julkalendern och nyhetsmorgon började jag med en sats knäck. Mmmm det är verkligen mitt favoritjulgodis! Receptet kommer imorgon! Sedan började jag laga lunch som ni såg i förra inlägget. Testa det! Gjorde mig iordning och åkte till stan med mamma och Hanna där vi fikade på MoeJoe's med Orange Detox juice och cashew kokos-bar, tittade i affärer och checkade in nya Zara. Fick med mig en liten väska därifrån som jag bara inte kunde låta bli att köpa. Ikväll ska jag nog på bio med kells! Cio

Gönkålssallad med äpple, apelsin, valnötter och russin

Lagade en supergod vintersallad med grönkål och lite olika komponenter idag till lunch! Supergott och fräscht. Denna dressing är perfekt till nästan alla sorters sallader och det är smart att ha en sats stående i kylen till ihopslängda luncher och middagar. Och halloumi kan en ju aldrig få nog av. Särskilt med söta tillbehör som detta. Enjoy!

Grönkålssallad med apelsin, äpplen, russin och valnötter:

1/2 dl russin

250 g färsk grönkål

1 äpple

1 apelsin

1/2 dl valnötter

 

Citrusdressing:

1 msk agavesirap/honung

2 msk färskpressad citronjuice

3 msk färskpressad apelsinjuice

3 msk olivolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Gör såhär: Lägg skuren grönkål (rensa bort de största stjälkarna) i kokande vatten i 1 minut. Kyl snabbt i kallt vatten och låt det rinna av. Skala och skär apelsinen. Skär äpplet i små bitar. Rör samman dressingen och smaka av. Blanda salladen och häll över dressingen. 

Till det stekte vi halloumi, ugnsrostade morötter med agavesirap, och kokade upp quinoa som vi också hade dressingen på!

 

Fredagssushi

Känns underbart att det är fredag idag, right? Och på söndag är det redan lucia. Vad tiden går fort hörni. Inte mig emot, det betyder bara att det blir jul snabbare och att våren inte är alltför långt bort. På tal om vår slits jag mellan att börja plugga i Lund nästa termin (ett helt program) eller att vänta med det. Så himla svårt. Men lutar mot att flytta dit och börja studera! Bostadsletandet dock...

Som ni ser på bilderna ovanför blir det en riktig sushifredag med Hanna och Kellie, sedan mörk choklad, julmust och vindruvor framför ett gäng bra filmer! Kanske t.o.m lyckas få de att se julfilmer med mig? 

Ha en fin kväll <3

Snack

Varje gång efter att jag har ätit på Voltaire och deras asgoda bönröra de har till bröden får jag en hang-up på att jag måste göra hummus/bönröra eller liknande. Det är ju så gott! Slängde ihop denna när jag kom hem från jobbet, perfekt att äta till knäckebröd som du bryter i små bitar och "doppar". Denna innehåller 1 frp. kikärtor, 1,5 msk olivolja, 2 msk vatten, 2 msk tahini, saft från 1/2 citron, örtsalt, svartpeppar, örtkryddor provencale, persilja, spiskummin och chiliflakes. Glutenfria chiaknäcke till det!

 

 (och en metro som alltid ligger på köksbordet när man kommer hem om mormor och morfar varit här).

Chiafrallor for all those cozy nights

 

Är ni sugna på ett gäng glutenfria chiafrallor att ha som komplement till ett mysigt julfika eller en brakfrukost? Perfekta att äta med smör, ost och marmelad, serverat till exempelvis hemmagjord varm choklad, chai latte eller chai te. Finns (nästan) inget bättre på vintern än att sitta invirad i en filt framför sitt favoritprogram, med någon favoritperson, äta nybakat varmt bröd och som pricken över i:et spä på vinterkänslan med varm dryck. Enjoy!

Ingredienser:

2,5 dl bovetemjöl/rårismjöl

2,5 dl mandelmjöl

2 msk solrosfrön/andra frön

2 msk chiafrön

3 msk fiberhusk

3 tsk bakpulver

lite salt, + ev. valfria andra kryddor (kanske 0,25 g saffran?)

3 ägg

3 dl valfri mjölk, gärna växtbaserad

Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg och mjölk. Häll ner alla andra ingridienser. Låt svälla i 5 minuter. Forma till bollar och lägg upp på en bakplåtsklädd form, grädda 15-20 minuter. Klart!

 

Dagens lista / Wanties

Dagens humör: Lyssnat på mycket julsånger och fått julärenden gjorda = på glatt humör!

Dagens planer var: Jobba, springa ärenden, laga vegetarisk "korv"stroganoff, gå en prommis och äta surdegsmackor framför tv:n

Dagens borde: Förnya mitt friskiskort nu när jag äntligen är frisk så att jag kan styrketräna igen. Samt rädda världen..

Dagens podcast: Pt-fias podd Ofiltrerat.  Jättebra och genuin!

Dagens Tv-serie: Bron och Gossip Girl för att en mår så bra av dem.

Dagens Cravings: Pepparkaksdeg, chailatte (på soyamjök och kryddor, mmm), MoeJoe's Green Dream. Ge mig!

Dagens måste: Lägga upp en plan för att få mitt alldeles för slitna hår i lite bättre skick igen. Samt tvätta det heh

Dagens Materiella vill ha: SE NEDAN!

 

 

1. Såhär ser alltså nallen ut att ha på väskan från Burberry. Erkänn att man smälter lite?

2. Har cruschat på detta diadem från Valentino i alldeles för många år nu

3. Highlighter/rouge från smashbox i de mest perfekta färgerna

4. Kan inte sluta tänka på alla fina kappor från Sandro. Minus att de använder äkta päls...

5. Var inne på Stella McCartney och blev obsessed av en väska i mindre modell, gärna glansig svart, silver eller guld. Dear santa?

 

 

 

Ps. Tipsa jättegärna om ni har någon bra sida att göra collage på, den jag brukade använda är nerlagd och min tekniska vetskap existerar knappt! Ds.

Christmas Spirit / Stockholm

Käkade en underbar middag på Sally Voltaire och systrar; quinoa-, lins- och zucchinisallad med honungsglaserade morötter och två röror.

Nk:s finaste julskyltning

Värmer mig bäst med denna älskade sjal från Missoni och mössa från Canada Goose

Åkte som sagt till Stockholm efter jobbet och vidare till Södermalm för den andra ansiktsbehandlingen out of five. De är så bra och proffsiga och har produkter som inte går att motstå. Riktigt nöjd hittills! Inte direkt för att jag har stora problem utan mer för perfektionisten jag är hehe. 

Därefter mötte jag upp mamsen som hade varit på kurs där hela dagen och tog oss in till Östermalm och sedan vidare mot city. Letade julklappar och jäklar vad affärerna har fått in mycket fint inför julen. Vill ha exakt ALLT. Blev mest kär i en kappa från Sandro och en nalle att ha på väskan från Burberry hahaha. Får vänta till mellandagsrean...... Om ens då.

Sedan blev jag alldeles för mätt av en alldeles för god middag och tog ett alldeles för sent tåg hem.

 

Det var väl allt denna dagen hade att erbjuda, KYSSAR

 

Ego Moments / This Weekend

Hej! Sedan i fredags har jag varit själv här hemma och haft tusen saker att göra, därav den dåliga uppdateringen. Enda bilderna jag har från denna helg är från igår kväll då jag och miccis hade lite party här hemma hos mig. Var verkligen superduperkul! Även därför jag endast har ego-pics att bjuda på (too busy to agera fotograf).

Vaknade upp med Miccis och Issy imorse och har mest ätit sushi och sett på filmer hela dagen. Så.seg.i.huvudet. Ikväll tänker jag tvinga mamma att se på Bron med mig och äta surdegsmackor alternativt lussebullar 'cause it's andra advent idag kanske. Imorgon ska jag jobba och sen åka till Stockhom för ansiktsbehandling och julklappsshopping! xoxo

Saffransgröt

En all time favorite. Saffransgröt! Koka upp havregrynsgröt som vanligt i en kastrull och ha ner saffran och sötning efter smak i slutet (som agave sirap). Ni kan även ha ner lite hackade nötter/russin fall ni vill! Toppa med exempelvis russin, mandlar, apelsin, kiwi och lite kanel/mer sötning. 

Vad passar bättre än det här receptet just nu när Jul med Ernst har premiär på TV4? Hoppas ni tittar! xox